top of page

Ervaringen van cliënten

Een greep uit de ervaringen van cliënten met Veronique van der Woude

Mariska 24 jaar (Den Haag)

“Ik ben zeer dankbaar voor Veronique als therapeut. Naast dat ze er altijd voor zorgt dat ik me veilig en gehoord voel in therapeutische setting, heeft ze me erg geholpen om dichter bij mezelf te komen en weer helderheid te vinden wanneer ik die zelf even kwijt ben. Veronique laat in haar woorden en acties echt zien dat ze begaan is met haar cliënten en dat ze ervaren is in haar vakgebied.”

Semmy 31 jaar (Utrecht)

"Ik had echt het gevoel dat de fundering van mijn huis/mijn zijn niet goed was, een soort van rot, maar dat wij in de negen sessies echt een nieuwe fundering hebben aangelegd. Dit heeft positieve invloed op alle leefgebieden; van mijn huwelijk, het moederschap, familie en vriendschapsrelaties en in mijn werk, maar vooral in relatie tot mijzelf. Mijn hoofd, lichaam en gevoel werken beter samen. Hier wil ik eerst zelf op verder bouwen. Ik realiseer me dat ik er nog niet ben, maar je hebt me zoveel gegeven dat ik echt het vertrouwen heb dat ik eerst op eigen kracht verder wil en kan. Er is zoveel meer vreugde in mijn leven gekomen daardoor. Ik ben je hier zo dankbaar voor. Het is echt zulk belangrijk en “zielsreddend” werk dat je doet :) "

Vienna 17 jaar (Boxtel)

“Ik denk nog heel veel aan jou en aan de tijden van de meidentherapie. Het is een hele leuke tijd geweest. Ik heb er ook heel veel aan gehad. Nu gaat het goed met mij.”

Sya 22 jaar (Utrecht)

"Ik heb jarenlang vele teleurstellende ervaringen gehad binnen de reguliere GGZ hulpverlening (zowel ambulant als klinisch), steeds opnieuw voelde ik me daar onbegrepen, ongehoord en ongezien.

Men leek zich alleen druk te maken om een stoornis aan mij toe te kennen. Nooit voldeed ik aan genoeg/passende kenmerken om een specifieke diagnose te krijgen en de diagnose waar ik me wel in kon vinden (c)PTSS, kwam nooit ter sprake. Dit en de gehele aanpak van de hulpverleners resulteerde in vele situaties waar ik me conform de verwachting ging gedragen van een herstellende patiënt; ik zei en deed precies wat men van me wilde horen. Maar ondertussen ging het heel erg slecht met me.

Toen ik bij jou in behandeling kwam was ik erg wantrouwend naar hulpverleners en had ik geen hoop meer op een goede behandeling. Wat ik toen niet wist, is dat dit het begin zou zijn van mijn herstelproces begeleidt door iemand met de juiste vaardigheden, nabijheid en vakkundigheid.

Tijdens mijn behandeling bleef mijn privé situatie erg problematisch en kampte ik met nachtmerries, depressieve gevoelens en veel angsten. Desondanks dat mijn situatie nog steeds niet rooskleurig was, was er nu iets verandert. Ik had namelijk voor het eerste iemand die door me heen prikte en me aanvoelde waardoor ik mijn echte (negatieve) gevoelens niet meer kon verbergen.

In alle therapiesessies gaf je me weer wat nieuws mee en hielp je me altijd verder. Jij wist me door hele moeilijke periodes te slepen, waarvan ik zelf niet meer wist hoe ik er ooit doorheen zou moeten komen. Ik ben enorm dankbaar voor jouw hulp die ik nog steeds mag ontvangen en heb veel aan je te danken.

Wat jou in mijn ogen onderscheidt van alle andere hulpverleners die ik ooit heb ontmoet, is het feit dat naast jouw vakkundigheid als therapeute jij je ook als mens durft te verbinden met wie er tegenover je zit. Iets waarvan je verwacht dat elke hulpverlener in staat zou moeten zijn, maar waar jij voor mij met kop en schouders boven de rest uit steekt."

Aliessia 16 jaar (Boxtel)

“Je merkte het altijd meteen als het niet goed met me ging of als er iets was, ook al deed ik alsof, dat geloofde jij nooit. Jij kende mij.”

Sebastiaan 17 jaar (Boxtel)

“Ik word bijna 18 jaar. Ik moet nu veel zelf doen. Daar heb jij me ook op voorbereid. Knap van je :-D en top ook ;-P”

"Ik denk nog steeds aan hoe fijn het bij jou was in de therapie. Het is nu 4,5 jaar geleden en ik wil je zeggen dat het goed met me gaat en dat ik nu 7 weekjes zwanger ben en zelf mama word. Ik wilde je dat zo graag laten weten. Mijn schilderij dat ik gemaakt heb bij jou, hangt nog altijd in de gang en ik kijk er elke dag even naar. Dat doet me dan goed. Bedankt. Heel veel liefs."

Moeder van Myrthe, 18 (Gilze-Rijen)

"Toen we bij Veronique kwamen had onze dochter geen vertrouwen meer, niet in zichzelf, maar ook niet meer in de mensen om haar heen. Veronique stond open voor haar, luisterde aandachtig naar haar en kreeg het vertrouwen van onze dochter. Ze liet haar door opstellingen de situaties inzien en begrijpen zodat ze daarmee aan de slag kon. Ze bleef (en soms nog steeds als onze dochter haar even nodig heeft) er voor Myrthe zijn. Langzaam ontplooide onze dochter zich weer tot een open en eerlijke meid die stevig in het leven staat. Voor ons als ouders was/ is Veronique ook altijd open en eerlijk geweest. Ze leerde mij inzien wat er gebeurde tussen mijn dochter en mijzelf, zodat ik stappen kon zetten om de band ook tussen ons te herstellen. Elke sessie was weer verhelderend en bracht ons weer verder en dichter bij elkaar.

Je mag echt trots zijn want je hebt mij en Myrthe echt vooruit geholpen. Ik krijg van alle mensen in mijn directe omgeving complimenten over hoe Myrthe nu in het leven staat." 

Helena 37 jaar (Tilburg)

"Het is alweer drie jaar geleden dat ik bij jou in therapie kwam. Ik was zwaar depressief, had geen zin meer in het leven, ik was te zwaar, ik rookte 10 joints per dag en nam behoorlijk veel medicatie. Maar ik wilde geholpen worden.

Was vanaf mn 17e al bij de GGZ, maar dit schoot echt niet op en ze gaven daar aan dat ik te moeilijk was en dat ik altijd zo met mijn Bordeline persoonlijkheidsstoornis zou blijven. Dus nu zat ik bij jou en was dit voor mij een laatste kans! Met veel tegenzin en als hulp mijn hondje mee, ging ik naar jou toe.

Gelukkig dicht bij het station, want ik vond het spannend om te moeten reizen. Ik ging week in week uit naar jou toe en toen zelfs 2 keer per week. Het heeft even geduurd voor ik er aan kon wennen en kon begrijpen waar we mee bezig waren, maar ik gaf niet op! Samen van mijn medicatie afgekickt (in overleg met de huisarts), het eten en snoepen aangepakt en het blowen.

Na drie jaar weeg ik nog maar 70 kilo, rook ik nog maar 4 joints en heb ik nog maar 75 mg antidepressiva. Dit was eerst 375 mg. Van de morfine en oxa's etc helemaal bevrijdt. Hoe stoer is dit?! Dan niet te vergeten alle gezonde delen die ik nu ervaar. Hierdoor lukt het nu om ook weer een paar uur in de week vrijwillerswerk te doen. Ik leer ook te investeren in mijn relaties en wil graag nieuwe vriendschappen opbouwen. Ik ben dat nog aan het leren van jou.

Toen jouw praktijk ging verhuizen durfde ik het aan om na de trein nog verder met de bus te reizen en nu ga ik zelfs door weer en wind fluitend met de fiets naar jou toe, en kan ik trots op mijzelf zijn dat ik meer zelfstandig ben geworden.

Je hebt me ook heel veel geleerd over mijn emoties. Ik snapte niets van mijn emoties. Ook de opstellingstherapie vond ik maar pittig, maar langzaam kreeg ik helder wat emoties zijn en hoe ze werken. Opstellingstherapie hielp me te ontdekken hoe ze ze zo in de war zijn geraakt in mij en ook hoe ik ze weer uit de war kan krijgen. Je hebt me ook de therapeutische verhalen laten lezen en de film 'Binnenstebuiten' laten kijken, waardoor ik het nog een beetje beter ging leren begrijpen in mijzelf. Ik kon nog beter gaan herkennen wanneer een emotie in mij de HULK wordt, zoals bijvoorbeeld door wanhoop of afkeer, en wat ik dan kan doen waardoor de emotie niet zo groot hoeft te worden en het van mij overneemt. Ik krijg mijn lichaam en hoofd dan ook weer rustiger. Dit zorgt dat het ook steeds helderder wordt in mij, maar ik ben dit nog steeds wel verder aan het leren van jou, want ik vind het wel pittig allemaal.

Jij hebt mij ook geleerd hoe ik vreugde in mijn leven moest krijgen, en hoe ik dit in mijn lichaam kan herkennen en nu dus durf te voelen en durf te vertrouwen op wat ik voel. Dankzij jou is ook mijn nieuwe lieve hondje in mijn leven gekomen. Doordat ik nu vreugde kan voelen heb ik mijn hondje Joy genoemd.

Jij bent voor mij echt een engel uit de hemel! 

Ik had niet verwacht dat ik dit allemaal kon bereiken en hoop dat ik de komende tijd nog veel meer mag bereiken met de hulp van jou. Eigenlijk ben jij mij helemaal opnieuw aan het opvoeden." 

Zoe 39 jaar (Eindhoven)

"Na een jarenlange struggel met mijn jaloezie en onzekerheid in mijn relatie, wist ik dat het tijd was voor een rigoureuze aanpak. Want dit kon zo niet langer.
Via een goede vriendin kwam ik terecht bij Veronique.
Vanaf moment 1 voelde het goed en kon ik mijn verhaal bij haar kwijt en wist zij feilloos de pijn punten boven tafel te krijgen.
Mij een spiegel voor te houden en mij inzicht te geven in de reactie van mijn partner.
Met behulp van psychotherapeutische gesprekken en opstellingstherapie helpt zij mij om anders naar situaties te kijken en te reageren.
Ik krijg daardoor meer rust en zit lekkerder in mijn vel en mijn relatie gaat stukken beter."

“Ik wil mijn complimenten geven. Onze zoon heeft zoveel hulpverleners gezien. U heeft echt duidelijk gekregen wat hem in zijn emoties dwars zat, waardoor het zo lang zo slecht met hem ging. Puik werk. Mijn vrouw en ik zijn u zeer dankbaar.”

"Je hebt echt veel voor ons betekend, echt heel veel. Misschien ook wel in een onbewuste rol, maar je hebt mij helemaal geneutraliseerd en me met mijn beide benen op de grond gezet. Maar wel gezorgd dat je dicht bij me bleef, dat als ik je nodig had ik je hand snel kon grijpen. Door jou heb ik ook een eigen mening mogen ontwikkelen en, al zeg ik het zelf, ik ben er wel een wijzer persoon door geworden. Dank je wel! 

Veel van mijn vrienden halen nu advies bij mij en dat is prachtig om te mogen ervaren, dat anderen daar echt iets mee kunnen en er iets geweldigs mee doen, en hoe mooi het is dat je anderen toch van een afstandje de goede kant op kan sturen. Ik heb daarin zo heel veel van jou geleerd! Ik heb echt wijze lessen van je geleerd! Bedankt daarvoor!

Je reageerde altijd zoals je ook echt was voor ons en de passie die je in je werk had was geweldig. Want je was voor ons geen werkend iemand, maar echte hulp en een echte steun, een echte vriendin, echt een afleiding van wat toen de huidige situatie was (opgroeien binnen een jeugdinstelling). Je was meer dan een therapeut voor ons, onthoud dat goed. Bedankt dat je altijd in me geloofd hebt! Ik heb nu MBO 1 binnen en ben begonnen aan MBO 2 en daarmee ben ik toch ook een beetje jouw trots dan, hè?!"  

Ik heb al veel hulp gevraagd in mijn leven, ook binnen de GGZ, waar ik niet verder mee kwam. Ik heb eindelijk in Veronique iemand gevonden die fijngevoelig en nauwgezet werkt, dit is de basis die ik nodig heb zodat ik mij begrepen kan voelen en het geeft mij vertrouwen dat zij mij verder vooruit kan helpen.
Veronique kan aansluiting maken bij waar ik elke dag opnieuw tegenaan loop, en overzicht houden op wat ik in de grote lijnen moet leren om uit mijn overprikkeling en gevoel van chaos te komen. Ik voel me bij haar veilig terwijl ik mij bij mezelf chronisch onveilig voel, ook binnen allerlei relaties, in mijn doen en laten en in de hele buitenwereld voel ik mij structureel onveilig.

Mijn ervaring is altijd geweest dat ik hupverleners moest coachen hoe ze met mij om moesten gaan, en dat ik moest aangeven wanneer ik overprikkeld raakte en wat ik dan van de ander nodig heb. Hier voelde ik mij altijd bezwaard door, en kreeg dan boven op de gevoelens van overprikkeling en chaos gevoelens van schaamte, en de angst voor afwijzing of veroordeling. Ik had dan ook sterk het gevoel dat ik heel hard moest werken. Waarin mijn gedachten een sneltrein werden, dat mij in de overprikkeling hield, en ik steeds meer lichamelijke klachten opbouwde die ik niet zelfstandig gereguleerd kreeg. Hierdoor kon ik nog dagen van slag zijn en nachten niet goed slapen. Ik heb nu voor het eerst de ervaring dat ik niet meer zo hard hoef te werken om de ander mij te laten begrijpen. Ik kan nu in contact met haar zakken in waar ik ben omdat Veronique weet wat ze doet, mij echt ziet en begrijpt en steeds de juiste stappen met mij kan zetten om verder te komen.

Veronique heeft in gesprekken die ik met haar heb snel door als het niet meer goed met mij gaat; bijvoorbeeld dat ik de informatie niet meer kan opslaan, of dat een emotie het van mij overneemt, of dat ik zelf in de chaos van mijn gedachten verdwaal, voordat ik het mijzelf kan beseffen. Dit overkomt mij ondanks dat zij er op gericht is zeer zorgvuldig, afgestemd en gedoseerd met mij te werken. Zij weet snel terug te pakken naar het moment dat ik er nog wel voldoende bij kon zijn, en structureert en reguleert dan het gesprek en mijn emoties zodat ik meer helder krijg waar ik in terecht kwam en vooral wat ik dan nodig heb (en eventueel hoe het kwam dat dit gebeurde als ik snel genoeg tot rust kom). Omdat zij dit steeds opnieuw aan mij spiegeld en met mij oefent krijg ik steeds meer zicht en grip op hoe het werkt in mijzelf. Ik kom daarmee toe aan zelfinzicht en zelfacceptatie. Hiervan uit leert Veronique hoe ik mijzelf beter kan sturen en afgrenzen, en hoe ik mijn weerbaarheid vergroot. Dit draagt bij aan het krijgen van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ik wil de geleerde inzichten en de nieuwe vaardigheden steeds meer gaan eigenen, zodat ik het ook zonder haar hulp kan leren toepassen op andere momenten in mijn leven.

“Ik had nooit verwacht dat ik ooit nog zo’n betrouwbaar iemand zou leren kennen. Je hebt zo’n goed hart en ik kon altijd op je bouwen. Ik zal altijd achterom kijken naar hoe de vrouwen in mijn familie het deden en zelf mijn eigen keuzes maken …zoals je me leerde. Ik zal je missen! Bedankt! Uit het oog maar niet uit het hart.”

Vader van Thomas, 16 (Boxtel)
Lente 48 jaar (Tilburg)
Stephan 20 jaar (Boxtel)

Debby 22 jaar (Sittard)

Nadia 15 jaar (Boxtel)
bottom of page